Waarom reanimatie?
Per week worden er in Nederland zo’n 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht; thuis, op straat, tijdens sporten, op het werk; het kan iemand overal overkomen. Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar, elke seconde telt.
Het duurt ongeveer een kwartier voordat een ambulance ter plekke is. Juist die 15 minuten zijn van levensbelang. Krijgt een slachtoffer in die tijd borstcompressies en mond-op-mondbeademing, dan stijgen de overlevingskansen. Wanneer er een AED in de buurt is en iemand kan deze toepassen, wordt de overlevingskans nóg groter.
U kunt het verschil maken!
Leer reanimeren
Reanimeren leert u niet uit een boekje. Om reanimatie goed te kunnen toepassen, krijgt u een praktische training onder leiding van een deskundige instructeur. U oefent op instructie poppen met een oefen-AED, in een speciaal hiervoor ingerichte cursusruimte in Meander Medisch Centrum.
De reanimatiecursussen zijn gericht op het aanleren van de vaardigheden die noodzakelijk zijn om de kwaliteit van de reanimatie te verbeteren. U moet niet alleen weten wat u moet doen, maar ook tot actie durven overgaan.
Samen met andere cursisten oefent u alle stappen van de reanimatie op oefenpoppen. Tijdens deze cursus leert u:
- hoe u een circulatiestilstand herkent en wat u dan moet doen,
- hoe u moet reanimeren: borstcompressies toe moet passen en mond-op-mond-beademing moet geven,
- hoe u een AED aansluit en bedient – dit heet ‘defibrilleren’,
- hoe u een slachtoffer dat wél ademt in de stabiele zijligging legt,
- hoe u handelt bij een verslikking/verstikking.
Tijdens onze reanimatiecursus besteden we extra aandacht aan de communicatie tijdens een reanimatie, moderne hulpmiddelen en andere zaken waar je als hulpverlener van tevoren rekening mee moet houden. Bovendien proberen wij de cursus met filmpjes en ander aanvullend beeldmateriaal extra levendig te maken. Hierbij houden we ten allen tijde rekening met eventuele cursisten die eerder een reanimatie hebben meegemaakt. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat.
Instructeurs
Wij werken met Nederlandse Reanimatie Raad-gecertificeerde reanimatie instructeurs. Naast het lesgeven werken zij als verpleegkundige in Meander Medisch Centrum op de spoedeisende hulp, intensive care of hartbewaking en hebben in hun dagelijkse werk te maken met reanimatie.
Herhalingsles
Om de reanimatie en de bediening van de AED goed in de vingers te houden en op de hoogte te blijven van de nieuwste reanimatierichtlijnen zijn herhalingslessen heel belangrijk. We adviseren u om jaarlijks een herhalings reanimatiecursus van twee uur te volgen. Daarvoor ontvangt u indien gewenst een herinneringsmail van ons.
Word burgerhulpverlener!
Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Je krijgt een oproep bij een hartstilstand in de buurt. Een burgerhulpverlener is er vaak eerder dan de ambulance. Dit is belangrijk, want met de juiste hulp in de eerste 6 minuten is de kans op overleven het grootst. In de tijd dat de ambulance onderweg is, kun je als burgerhulpverlener al starten met reanimeren en de AED gebruiken. Zo kun je levens redden in jouw buurt!
Klik hier om naar de site te gaan van hartslagnu om je op te geven als burgerhulpverlener.